9 Nisan 2012 Pazartesi

1.Elektrikle Tanışalım




1.Elektrikle Tanışalım
Elektrik; ısı, ışık, ses gibi bir enerjidir. Evlerde, okullarda, hastanelerde, iletişim ve haberleşme gibi birçok değişik yerde değişik amaçlarla kullanılmaktadır.Kolayca üretilebilen elektrik, diğer enerji çeşitlerine dönüşebilir. Elektrik enerjisi, ısı, ışık, hareket gibi enerjilere dönüşebildiğinden en çok kullanılan enerji çeşididir.Örneğin ampulde elektrik enerjisi ısı ve ışık enerjisine dönüşür. Mikserde ise hareket enerjisine dönüşür. Otomobillerin çalışmasını ilk anda elektrik sağlar. Otomobilin aydınlatma ve ses sistemleri de elektrikle çalışır. Elektriği göremeyiz ama etkilerini görürüz.

a. Elektriğin Günlük Yaşantımızdaki Yeri ve Önemi
Elektrik, hidroelektrik ve termik elektrik santrallerinde üretilir. Santrallerde üretilen elektrik, nakit hatlarıyla yerleşim merkezlerine iletilir.Yerleşim merkezlerinin yakınında gerilimi düşürülerek evlerde ve iş yerlerinde kullanılabilecek hale getirilir ve insanların hizmetine sunulur.
Elektrik; tarım, sanayi, iletişim, haberleşme, tıp gibi birçok alanda kullanılır.

Elektrik  süpürgesinden,  matkaba kadar her yerde kullandığımız elektriği gözümüzle göremeyiz ancak etkilerini hissedebiliriz.Elektriğin bu aletlerde ısıya,ışığa, sese ve harekete dönüşmesi onun varlığının kanıtıdır.
Elektrik, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Günlük hayatımızı kolaylaştıran araçların çalışması için elektrik gereklidir.


Elektrik kullanımın  yararları

1-Gün boyu üretim yapılabilir.
2-İşler daha hızlı ve nitelikli olur.
3-Zamandan kazanılır.
4-Dünyanın her yerinden anında haber almamızı sağlar.
5-Ulaşımın rahat güvenli ve hızlı olmasını sağlar.
6-Yaşamımızda rahatlık sağlar.
7-Çeşitli dinlenme ve eğleme olanakları sağlar.




Neden Elektrik Tasarrufu Yapmalıyız?
Elektrik enerjisi de diğer enerjiler gibi doğal kaynak kullanılarak üretilir. Yeryüzündeki doğal kaynaklar sınırlıdır. Kullanıldıkça da azalmaktadır. Bu nedenle elektrik enerjisini boşa harcamamalıyız. Kullanılmayan odalardaki lambaları söndürmeli, gerekmedikçe yakmamalıyız. Elektrikle çalışan aletleri gerekmedikçe kullanmamalıyız.


b.Farklı Elektrik Enerjisi Kaynakları
Günlük yaşantımızda sürekli kullandığımız elektrik enerjisi çoğunlukla su,kömür ve petrol gibi kaynaklardan elde edilir.Bilim insanları daha ucuz ve güvenilir elektrik elde etmek için sürekli çalışmaktadırlar. Elektrik santrallerinde üretilerek kullanıma sunulan şehir elektriği,bu çalışmaların temelini oluşturmaktadır.Ülkemizdeki santrallerin çoğu hidroelektrik ve termik elektrik santrallerdir. Ülkemizde rüzgâr santralleri de vardır. Ancak bunların sayısı çok azdır. Nükleer santraller ise ülkemizde bulunmamaktadır.



Evlerde kullandığımız elektrikli aletlerine enerjiyi sağlayacak kaynak, şehir cereyanıdır. Şehir cereyanı çeşitli elektrik santrallerinden elde edilir. Siz de masa lambasının fişini prize takarak şehir cereyanını kullandınız.Ev, sokak, cadde ve iş yerlerinin aydınlatılması için gerekli elektrik, şehir cereyanından sağlanır.


Bisikletin farlarıının ışık vermesini  sağlayan  elektrik, tekerleğe sürtünen dinamo tarafından üretilir. Bisikletin farlarının ışık vermesini  istediğimizde dinamoyu tekerleğe dayalı konuma getiririz. Pedalı çevirip tekerleği döndürmeye başladığımızda bisikletimizin farları ışık vermeye başlar. Tekerleği döndürürken harcanan enerjinin bir kısmı, dinamo tarafından elektriğe çevrilir.

Kaynak:
1.Palabıyık, K., Fıçılcılar, N. (2011). İlköğretim Fen ve Teknoloji 4<http://www.meb.gov.tr/Ders_Kitaplari/IlkOgretim_OzelSekt/4_SINIF/FEN_BILG/fenBilgisi4_2kitap.pdf> (2012, Nisan,9) tarihinde erişim sağlandı.

2. (2011, Ekim, 1). 4. Sınıf Yaşamımızdaki Elektrik. <http://www.yazilisorulari.net/4-sinif-yasamimizdaki-elektrik-konu-ozeti_i11698.html> (2012, Nisan, 7) tarihinde erişim sağlandı.

3. Elektriği Tanıyalım. <http://www.fenokulu.net/flash/elektrigitaniyalim.swf> (2012, Nisan, 8) tarihinde erişim sağlandı.

4. Elektrik kullanımın yararları. <http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonularKonuYazdir&KonuID=554> (2012, Nisan, 8) tarihinde erişim sağlandı.

5. (2009, Ekim, 10). Elektiriği Tanıyalım. <http://www.fenokulu.net/kitaplar/fen_ve_teknoloji.ON-iOgr-gen-2948-57-     13.10.2009.12.16.05.623/pdfler/7g4.pdf> (2012, Nisan, 2) tarihinde erişim sağlandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder