8 Nisan 2012 Pazar

4. Basit Elektrik Devreleri Kuralım

4. Basit Elektrik Devreleri Kuralım

Devre, elektrik üretecinden başlayıp yine orada biten kesintisiz yoldur. Bu yol üzerindeki kopukluk devrenin çalışmamasına neden olur.


Basit bir elektrik devresi;
Pil, 
Ampul,
Bağlantı kabloları,
Anahtardan, meydana gelir. 






Pil: Devrede elektrik üreten devre elemanıdır. Bağlantı kablosunun bir ucu (+) diğer ucu ise (-) kutbuna bağlanır.
Ampul: Bir devrede ışık veren elamandır. Ampul ışık verirken ampule gelen elektrik enerjisinin bir kısmını ışığa bir kısmını da ısıya dönüştürür.
Bağlantı kabloları: Devreden elektrik geçmesini sağlayan devre elemanıdır.Tüm elektrikli araçlarda bağlantı kabloları bulunur. Bağlantı kabloları elektrik enerjisinin taşınmasını sağlar.
Anahtar: Elektrik devresini açıp kapamaya yarayan devre elemanıdır.Anahtar açıkken devreden elektrik geçmez.  Kapalı iken devreden elektrik geçer.


Ampulün ışık vermesi için, tellerden birinin ucunun pilin (+) kutbuna, diğer ucunun da pilin (-) kutbuna temas etmesi gerekir. Pilin herhangi bir ucu telle temas etmezse ampul ışık vermez. Pilin enerjisi ampulün ışık vermesini sağlar. Ampul ışık verirken ısı da oluşur.

a. Pil Sayısının Değiştirilmesi
Basit bir elektrik devresinde pil sayısını arttırıp azaltarak da ampulün parlaklığını değiştirebiliriz.
I. devredeki ampul sayısı sabit tutulup arttırılarak II. devre oluşturuluyor. Bu devrede ampule daha fazla elektrik enerjisi verildiği için ampul daha parlak ışık verir. 
Pil sayısını 1'e indirdiğimizde ampulün parlaklığı azalır.
b. Devre Elemanlarının Sembollerle Gösterimi

Şekil I' deki devreyi sembollerle Şekil II' deki gibi gösterebiliriz.
Kaynak:
1. (2011, Ekim, 1). 4. Sınıf Yaşamımızdaki Elektrik. <http://www.yazilisorulari.net/4-sinif-yasamimizdaki-elektrik-konu-ozeti_i11698.html> (2012, Nisan, 7) tarihinde erişim sağlandı.

2. <http://www.fenokulu.net/flash/Elektrikdevreleri.swf> (2012, Nisan, 8) tarihinde eriğim sağlandı.

3. Basit Elektrik Devreleri Kuralım.<http://www.fenokulu.net/kitaplar/fen_ve_teknoloji.ON-iOgr-gen-2948-57-13.10.2009.12.16.05.623/pdfler/7g10.pdf> (2012, Nisan, 7) tarihinde erişim sağlandı.

1 yorum: