9 Nisan 2012 Pazartesi

3. Pillerle Tanışalım



3. Pillerle Tanışalım 



Saat ve oyuncaklarımızın çalışmasını sağlayan piller de elektrik üretir. Pillerin  içinde elektrik üretimini sağlayan çeşitli maddeler vardır. Pil, taşınabilir bir enerji kaynağıdırPilin içerisindeki kimyasal maddeler, elektrik enerjisine dönüştürülür.


Bazı araçlarda bir pilin gücü yeterli olmadığı için birden fazla pil kullanılır. Bir dizi pilin art arda bağlanmasıyla oluşan sistemlere batarya adı verilir. Bataryaları günlük hayatımızda daha çok cep telefonu ve uzaktan kumanda cihazlarında görmekteyiz.
Elektrik enerjisini depolayan çok sayıda özel pilden oluşmuş düzeneklere akümülatör adı verilir. Akü çok sayıda özel pilden oluşmuştur. Bundan dolayı pillere göre daha güçlü ve dayanıklıdır. Binlerce kez şarj edilebilirler. Kullanım süreleri de pillerin kullanım sürelerinden daha fazladır.




Saat, fotoğraf makinesi, oyuncak araba ve bebekler gibi bazı aletlerde piller kullanılmaktadır. Aletlerin enerji ihtiyaçlarına göre uygun piller kullanılır. Ancak pillerin pil yatağına doğru bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Pilin (+) ve (-) olmak üzere iki kutbu vardır. Pildeki çıkıntılı taraf (+) kutupdüz taraf (-) kutuptur. Elektrikli bir aletin çalışabilmesi için pildeki (+) ve (-) kutuplar pil yuvalarındaki (+) ve (-) kutuplara denk gelmelidir. Kullanılan piller aleti çalıştıracak boyutta ve sayıda olmalıdır. İki pille çalışan bir el fenerini tek pille çalıştıramayız.


a. Pilleri Çöpe Atmayalım
Piller bazı kimyasal maddelerden yapıldıklarından zararlı bir yapıya sahiptirler. Bu yüzden kullanıldıktan sonra çöpe veya toprağa atılmamalıdır.

Pillerin Çevreye Zarar Vermesini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır? 
♦ Piller ayrı toplanmalı ve geri dönüşümü sağlanmalıdır.
♦ Tükenince atılan pillerin yerine şarj edilebilen piller kullanılmalıdır.
♦ Pillerin zararları konusunda halk bilgilendirilmelidir.
♦ Piller gelişi güzel kullanılmamalı ve çöpe atılmamalıdır.


Kaynak:
1. <http://www.fenokulu.net/flash/elektriktehlikesivebasitdevre.swf> (2012, Nisan, 8) tarihinde erişim sağlandı.


2. (2011, Ekim, 1). 4. Sınıf Yaşamımızdaki Elektrik.<http://www.yazilisorulari.net/4-sinif-yasamimizdaki-elektrik-konu-ozeti_i11698.html> (2012, Nisan, 7) tarihinde erişim sağlandı.


3.<http://www.fenokulu.net/flash/elektriktehlikesivebasitdevre.swf> (2012, Nisan, 8) tarihinde erişim sağlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder