9 Nisan 2012 Pazartesi

2.Elektriğin Yol Açabileceği Tehlikeler



2.Elektriğin Yol Açabileceği Tehlikeler 


Bir çok alanda kolaylık sağlayan elektrik, dikkatli kullanılmadığında can ve mal kaybına neden olabilir. Elektrik çarpması ve elektrik yangınları, elektriğin dikkatsizce kullanılması sonucu ortaya çıkan tehlikeli durumlardır.



Vücudumuzun elektrikle teması çok tehlikelidir. Böyle bir temas ölüme neden olabilir. Tellerde elektrik olup olmadığını gözle
göremediğimiz için elektrik taşıyan kablolara
kesinlikle dokunmamalıyız.




Elektriğe çarpılan birine çıplak elle müdahale etmemeliyiz. Plastik, kumaş ya da tahta bir cisim kullanarak onu elektrikten uzaklaştırmalıyız.








Saç kurutma makinesini ıslak zeminlerde kullanmak çok tehlikelidir. Elektrikli aletleri ıslak ortamlarda kullanmamalıyız. Böyle durumlarda büyüklerimize haber vererek onlardan yardım istemeliyiz. Islak ortamlarda elektrikli alet kullanmak, elektrik çarpmasına neden olabilir.



Elektrik prizlerine sadece elektrik fişleri sokulur. Elektrik fişi dışında herhangi bir şey sokmak elektrik çarpmasına ve yangına neden olur.Büyüklerimizin izin vermediği hiçbir şeyi prizlere sokmamalıyız.



Elektrikli aleti, kablosundan çekmemeliyiz. Kablosundan çektiğimiz aletin elektrik sistemini bozabilir veya bağlantısını koparabiliriz. Kablosu yıpranmış herhangi bir aletin fişini prize sokmamalıyız. Bu durumda büyüklerimize haber vererek tamir edilmesini sağlamalıyız.


Ampuller, ışık üretirken elektrik kullanır ve çok ısınır. Sıcak bir ampulün yanına koyduğumuz yanıcı maddeler tutuşabilir.Işık vermekte olan ampuller çok sıcaktır. Yakınlarına yanıcı bir şey konulmamalıdır.




Arızalanan cihazlar, uzman kişilere veya yetkili servislere tamir ettirilmelidir. Ülkemizde her yıl birçok kişinin elektrikli aletleri kendileri tamir etmeye çalışırken hayatını kaybettiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.



Islak elle elektrik kablolarına dokunmayınız.






Buraya tıklayarak konuyla ilgili animasyona ulaşabilirsiniz.


Kaynak:
1.Palabıyık, K., Fıçılcılar, N. (2011). İlköğretim Fen ve Teknoloji 4<http://www.meb.gov.tr/Ders_Kitaplari/IlkOgretim_OzelSekt/4_SINIF/FEN_BILG/fenBilgisi4_2kitap.pdf> (2012, Nisan,9) tarihinde erişim sağlandı.


2. (2009, Ekim, 9). Elektriğin Yol Açabileği Tehlikeler. <http://www.fenokulu.net/kitaplar/fen_ve_teknoloji.ON-iOgr-gen-2948-57-13.10.2009.12.16.05.623/pdfler/7g7.pdf> (2012, Nisan, 8) tarihinde erişim sağlandı.

4 yorum: